Шукаєш хорошу роботу в Польщі?

  • Остання зміна запису:07/04/2023
Ви зараз переглядаєте Шукаєш хорошу роботу в Польщі?
Шукаєш хорошу роботу в Польщі, як знайти хорошу роботу у Польщі

Як знайти роботу у Польщі

Здається, що сьогодні кожен з нас задається питанням, як знайти хорошу роботу у Польщі? Хтось шукає для себе вигідніші умови праці. Хтось шукає високу заробітню платню. Когось цікавить зручний графік. Деякі взагалі просто мають за мету перейти на інше підприємство.

 Як знайти хорошу роботу у Польщі? Як шукати підходящу для Вас вакансію? До кого звертатися і які ресурси переглядати? Чи можливий підробіток в Польщі? Чи може працювати студент в Польщі? Яка робота в Польщі для жінок? Чому важко знайти роботу. Про це все та багато іншого ми сьогодні разом з Вами будемо розмовляти. Так що влаштовуйтесь по-зручніше… Коротко про головне та зрозумілою мовою…

Офіційне працевлаштування в Польщі для біженців

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Польський уряд максимально спростив процедуру працевлаштування для наших громадян. Щоб легально влаштуватися на роботу, треба мати паспорт, PESEL і статус біженця. З 1 січня 2023 року мінімальна зарплата в Польщі при працевлаштуванні за трудовим договором (umowa o pracę) складатиме 3 490 зл брутто (буде орієнтовно 2 709 зл нетто). А з 1 липня 2023 року вона зросте до 3 600 зл брутто (буде орієнтовно 2 783 зл нетто). У середньому українські фахівці можуть розраховувати на 4-5 тис zł на місяць.

Не усі, але багато хто з наших людей заробляють навіть більше, бо не обмежуються визначеною кількістю робочих годин і вміють працювати в умовах багатозадачності.

Ким можуть працювати Українці в Польщі

80% польських роботодавців хочуть наймати саме українців. Для наших людей відкривають відділи і пропонують не лише другорядні посади, а й керівні. Тепер українці – не робсила, а невіддільна частина польської економічної структури.
Зараз майже в усіх сферах діяльності спостерігається кадровий голод. Так, за даними Польського економічного інституту, країні не вистачає 147 тис фахівців, щоб їхня частка серед усіх польських працівників була такою ж, як у ЄС.
Айтішники потрібні здебільшого у великих містах. Багато вакансій для українців є в транспортній галузі та логістиці. Якщо кандидат володіє польською чи англійською мовами хоча б на базовому рівні, – посада його. Легко найти роботу в будівельній сфері, страхуванні, фармації, сфері обслуговування.

Пошук. Як знайти роботу в Польщі?

Насамперед, увесь ринок праці у Польщі можна розділити на роботу без посередників та з посередниками. І тільки від Вас залежить яким шляхом Ви підете і як буде здійснюватись пошук своєї роботи.

Агенції працевлаштування у Польщі

Якщо робота через посередника, то Вам необхідно тільки підібрати хорошу агенцію працевлаштування яка вирішуватиме усі Ваші справи з пошуку роботи. Сьогодні Агенцій по працевлаштуванню дуже багато, ввівши запит: агентство праці в польщі в Google пошук Ви це зрозумієте. І перш ніж підписувати договір з такою агенцією, переконайтесь у її професійності. Якщо виникатимуть сумніви стосовно агенцій праці, тоді варто перевірити її у Національний реєстр агенцій працевлаштування (KRAZ). Перейдіть за посиланням впишіть назву агенції і натисніть пошук.

Робота без посередника. Як знайти хорошу роботу у Польщі

Пошук роботи без посередника клопітке і часом виснажливе завдання яке потрібно виконати. Потрібно для початку визначитися яка саме сфера або конкретна посада Вас цікавить. Здавалося б річ очевидна, але працюючи скажімо бухгалтером в Україні, знайти роботу Польщі за такою ж самою спеціальністю одразу після переїзду без знання мови, законів та кодексів нової країни буде практично неможливо.

Пошук роботи в інтернеті. Поради як знайти роботу.

Сьогодні можливостей для інтернет пошуку роботи достатньо. Виписуйте собі усі цікаві вакансії, списуйтеся з роботодавцями або відразу телефонуйте. У будь-якому випадку, ви повинні підібрати 10-20 місць роботи, щоб було з чого вибрати.
Більшість оголошень про роботу в Польщі в інтернеті російською або українською мовами здебільшого розміщують посередники, тому радимо запастись терпінням. Переглянувши кілька десятків оголошень Ви зрозумієте де посередник, а де ні. Посередники завжди працюють по шаблонах та щодня оновлюють свої вакансії на усіх інтернет ресурсах. Але серед усього цього хаосу можливо знайти і вакансії без посередників, вони поодинокі але є. Зусиллями і працею всього досягнеш.
Як би важко і тяжко не було, потрібно терпіти і чекати, трудиться і йди до своєї мети. Крізь будь-які труднощі, невдачі, біль, сльози і страждання … І коли Ви прийдете до цієї мети, то забудете все, що Вам довелося пережити поганого заради цієї мети. В межах розумного звичайно.

Отже, які інтернет ресурси Вам підійдуть для пошуку роботи у Польщі:

  • www.pracuj.pl — один з найбільший інтернет ресурсів у пошуку роботи в Польщі
  • www.praca.pl — ще одна популярна платформа для підбору вакансій
  • www.jobs.pl — ресурс з якого все починалось, найстарший ресурс з пошуку роботи
  • www.olx.pl — запропонує вам оголошення з позначкою “вакансія відкрита для громадян України”
  • і не забудьте про місцевий гугл — google.pl. Просто впишіть в рядку пошуку слова «Praca» і назву вакансії. Впевнені, що Ви знайдете велику кількість інформації.
  • також, не варто забувати про існування таких потужних ресурсів як соціальні мережі. Є дуже багато тематичних групп, сторінок про роботу в Польщі на Facebook, Youtube, Viber, Telegram і т.д.. І хоча в більшості випадків вони створювалися під агентства і посередників (а ви думали для чого?), іноді там проскакують вакансії від прямих роботодавців. І що, найцінніше, там завжди можна поспілкуватися з тими, хто вже мав досвід роботи в Польщі і може дати кілька слушних порад.
    Після того як Ви підберете для себе кілька варіантів вакансій радимо перевірити роботодавця на його надійність.

Як перевірити надійність роботодавця, ідентифікатори, завдяки яким можна отримати інформацію про роботодавця:

  • NIP – це ідентифікаційний номер платника податків, перевірити його можна на сайті Державного судового реєстру (KRS)
  • REGON – номер, який надається суб’єктові національної економіки для відомств статистики
  • KRS – номер суб’єкта у державному судовому реєстрі. Тут можна знайти всі дані про зареєстровані у Польщі комерційні підприємства, громадські організації, фонди, а також міститься інформація про фінансову заборгованість або неплатоспроможність.

Розсилка резюме роботодавцям. Як знайти роботу в Польщі?

Метод підходить всім, хто дружить з польською мовою, адже резюме(CV) має бути складене польською. Як скласти резюме польською далі за посиланням.
З особистого досвіду можемо сказати, що ефективність даного методу прямо пропорційна і залежить від кількості висланих CV – чим більше, тим краще. Скільки саме, залежить від Вас, ну вже точно, не менше десяти в день.

Пошук роботи з допомогою центру зайнятості (urząd pracy)

Як знайти хорошу роботу у Польщі? Цей метод теж підходить тим хто володіє польською мовою та має навики спілкування з чиновниками. Тут також разом із вакансією можливо отримати грамотну консультацію з легального працевлаштування; вакансії без посередників і від прямих роботодавців. Як знайти роботу у Польщі?
У базі даних центру зайнятості знаходиться безліч вакансій. Прийшовши працевлаштовуватись до фірми від центру зайнятості Ви отримаєте гарантію, можливо не стовідсотково, але все-ж таки гарантію, що вона є легальною та порядною.
За посиланням на головний ресурс центру зайнятості Польщі, оберіть місто в якому Ви перебуваєте чи в якому місті цікавить працевлаштування та перевірте наявність зацікавлених вакансій. Але інколи щоб скористатись послугами даної служби та дістати доступ до доступних для Вас вакансій, потрібно зареєструватись в системі безробітніх.
Більш детальніше по цій темі Ви можете дізнатись з матеріалів перейшовши за посиланням на www.yavp.pl.

Пошук роботи з допомогою газет

Газети з оголошеннями це звичайно старомодно, але цілком дієво. Багато роботодавців віддають перевагу такому методу пошуку потенційних працівників.
Купуйте такі найпопулярніші видання:

Як знайти хорошу роботу gazeta Praca

Як знайти хорошу роботу gazeta Wyborcza

Як знайти роботу? Ви можете не тільки шукати, але і самі подавати оголошення про пошук роботи. Вкажіть бажану посаду, свої контактні дані і можливо Вас знайдуть роботодавці. На відміну від майданчиків в Інтернеті, в друкованому виданні оголошення надрукують мінімум через тиждень. Тому, доведеться почекати.

Самостійний похід по місцям роботи

Маючи час та бажання, володіючи польською мовою, можете взяти складене Вами резюме і самостійно пройтися по закладам та поспілкуватись із господарем або менеджером закладу. Навіть, якщо на даний момент вільних місць у них немає, залиште резюме з контактними даними, Вам зателефонують, адже усі роботодавці люблять ініціативних кандидатів.

Чи можливий підробіток в Польщі? Чи може працювати студент в Польщі?

У Польщі це досить поширене явище, польська влада, можна сказати, йде на поступки в цьому питанні студентам і навіть абітурієнтам. Право на працевлаштування студентів у 2023 році визначене у§ 1 п. 10 постановою Міністра праці та соціальної політики , де сказано що тільки студенти денної, вечірньої, очної форми навчання в Республіці Польща, не зобов’язані мати дозвіл на роботу для працевлаштування. Тому так, підробіток для студентів можливий. Що стосується вакансій, то найбільш популярними є:

  • Мерчендайзер – розкладка товарів;
  • Водій складського навантажувача;
  • Помічник консультантів;
  • Няня;
  • Оператор call-центру.

Влітку студенти також можуть працевлаштовуватись в сільськогосподарських роботах, готельно-туристичних сферах. Навесні та восени, на допомогу студентам проводяться форуми та ярмарки вакансій. Де можна знайти не тільки підробіток на літній період, а й стажування як у Польщі так і в інших країнах Європи.

Чи потрібен дозвіл на працевлаштування випускників

Працевлаштовуватись без дозволу можуть випускники:

  • Польських середніх шкіл (szkół ponadpodstawowych);
  • Стаціонарних вузів Польщі;
  • Стаціонарних докторантур Польщі (при Вузах, НДІ, інститутах Академії наук).

Робота в Польщі для жінок.

У більшості випадків вакансії, які пропонують не потребують великих фізичних сил. Головне посидючість, уважність і працьовитість. Навіть не маючи спеціальної освіти, жінки вигідно працевлаштовуються і заробляють непогані гроші.
Якщо є початкові знання мови та освіта, наприклад медична чи освітня, в Польщі неважко відшукати місце медичної сестри, сьогодні також викладача, дизайнера або працівника в салоні краси.

Молодим та ще й з освітою, знайти роботу набагато простіше, ніж жінкам від 40 до 50 років. Але і вони цілком можуть розраховувати на отримання гідних вакансій. Слід тільки в своїй анкеті, резюме (CV) вказати, що Ви шукайте легку або сидячу роботу. Саме в цьому віці завжди потрібні доглядальниці, нянечки, медсестри. Додатково затребувані: вчителя; офіціантки; пакувальники; працівниці складу;перукарі. Завжди при виборі місця роботи заздалегідь дізнавайтеся умови, які пропонує роботодавець.

Звичайно, щоб отримати деякі вакансії, необхідне знання мови. Тому, якщо ви прагнете до фінансової незалежності, докладайте всіх зусиль, щоб реалізувати свої цілі. Вивчайте мову.

Читайте також: Дошкільне навчання в Польщі для Українців 2023-2024

Блог для Українців у Польщі. Тільки важлива інформація. Приєднуйтесь до нашої Сторінки в Facebook і беріть участь у дискусіях.

work ua